روش های بسیار متعددی برای تولید سرکه و سرکه سیب وجود دارد   در اینجا دو روش کاملا ساده و کاربردی برای شما عزیزان شرح می دهم  امید است که مورد پسندتان واقع شود.

 توجه  هرگز از سرکه های سنتز شده  شیمیائی  که اغلب ارزان  قیمت هم هستند استفاده نکنید


روش تولید سرکه سیب خانگی

1- زمانی که  مقدار سیبی که در اختیار داریم کم باشد مثلا(  بین یک تا ده کیلوگرم) میتوانیم از این روش استفاده کنیم.

 

اول- یه ظرف شیشه ای یا پلاستیکی  تمیز  را انتخاب کنید که متناسب با حجم سیب  باشه یعنی وقتی سیب ها را داخل ظرف ریختید 1/3(یک سوم) حجم ظرف خالی باشه. این فضای خالی در زمان تخمیر خیلی لازمه.

دوم-قسمت های آسیب دیده سیب  را جدا کرده آن  را تمیز شسته و سپس  خرد کنید .هرچه اندازه قطعات سیب کوچک تر باشد بهتر است چون فضای خالی بین سیب ها کمتر مشود.سپس آن رادرون ظرف بریزید.

سوم-مقداری سرکه سیب محلی را روی سیب های خرد شده بریزید بطوریکه فضای خالی بین سیب ها پر شود

زیرا اگر فضای خالی بین سیب ها وجود داشته باشد ممکن است باعث رشد کپک ها شده و سلامتی مصرف کننده را تهدید کند.

سوم- بوسیله پارچه ای تمیز درب ظرف رابپوشانید و با مقداری کش آن راببندید . پارچه  مانع از ورود حشرات مزاحم  شده و  همچنین اجازه تبادلات گازی را فراهم می کند. زیرا تولید سرکه یک واکنش اکسیژن خواه است.

چهارم-دمای بهینه تولید سرکه 25 الی 30 درجه سانتی گراد است پس باید ظرف را در چنین مکانی قرار دهید.

پنجم - حدود یک ماه صبر کنید تا  میکرو اورگانیسم ها(استو باکتر استی) کار خودشان را انجام دهند

ششم-  بعد از یک ماه کمی از محتویات ظرف را چشیده در صورتی که به اندازه کافی ترش باشد  و بوی تند سرکه میدهد  آن را  بوسیله یک آبکش پلاستیکی و پارچه نازک صاف کنید و  با فشردن تفاله سیب مطمئن شوید تمام سرکه خارج شده است.سرکه صاف شده را در بطری های شیشه ای ریخته و درب آن را ببندید.

ولی اگر بعد چشیدن سرکه متوجه شدید هنوز به اندازه کافی ترش نشده ،چند هفته دیگر صبر کنید.

برای جلوگیری از رشد بعضی میکرواوگانیسم ها ی مضر در سرکه  می توانید  آن  را (سرکه)چند دقیقه بجوشانید و یا پاستوریزه کنید  . البته بطری هائی که کاملا پر  از سرکه باشند معمولا دچار  مشکل نمی شوند.

نکات خیلی مهم :

1- اگر سیب خیلی شیرین باشد باید  روز پانزدهم معادل نصف وزن سیب، آب جوشیده سرد شده به ظرف تولید سرکه اضافه کنید.

2-تولید سرکه 2 مرحله کاملا متمایز دارد  .مرحله نخست تبدیل قند های ساده  به الکل اتیلیک یا اتانول است. در این مرحله قند های ساده  مثل گلوکز (C6H12O6)  و فرکتوز  بوسیله مخمر ها  تبدیل به اتانول (C2H5OH)  و گاز کربنیک می شود. در این مرحله نیازی به اکسیژن نیست و یک واکنش بی هوازی محسوب می شود ولی تکثیر مخمر ها نیاز به اکسیژن دارد. 

مرحله دوم -  الکل تولید شده   در مرحله قبل ،  توسط   " بچه سرکه  " یا (استو باکتر استی)  به سرکه یا اسید استیک (CH3COOH)   تبدیل میشود. سرکه های محلی معمولا حاوی  4 الی  5 در صد اسید استیک است. توجه فرمائید که بچه سرکه یک میکرو اورگانیسم  میکروسکپی است و بدون میکرسکپ قابل رویت نیست لذا آن را با مگس سرکه اشتباه نگیرید. زیرا برای تولید سرکه هیچ نیازی به مگس سرکه نیست. این مرحله یک واکنش اکسیژن خواه محسوب میشود  و حتما نیاز به اکسیژن (هوای آزاد) هست که از طریق خلل و فرج پارچه وارد ظرف می شود.

تذکر:  مخمر ها معمولا  در طبیعت  و  روی میوه ها وجود دارند  ولی برای سرعت عمل مرحله اول می توانیم  نصف قاشق چای خوری خمیر مایه آماده   را  در یک لیوان آب حل کرده به همراه سیب خرد شده درون ظرف  بریزیم . (خمیر مایه خشک در سوپر مارکت ها وجود دارد )  ××××برای دیدن روش دیگر تولید سرکه سیب به وبلاگ ذیل مراجعه فرمائید.    http://golestanjamal.blogfa.com/